Screen Shot 2016-12-11 at 02.18.09

Triomf van Tadzjiekse schrijvers tijdens het literaire festival in London

Van 25 tot en met 28 november heeft in London de vijfde editie van het literaire festival Open Eurasian Literature Festival&Book Forum plaatsgevonden. Dit festival is het enige literaire festival in de wereld, dat de promotie van de Euraziatische literatuur bevorderd.

Shahzoda Nazarova novelist of the year award at 2016 London Book festival
Het festival Open Eurasian Literature Festival&Book Forum (OEBF) werd georganiseerd door het Euraziatische creatieve gilde (London) samen met het Turkse culturele centrum van Yunus Emre en de Britse uitgeverij Hertfordshire Press. Voor de vijfde keer is het een ontmoetingsplaats geworden voor schrijvers, dichters, regisseurs, schilders en andere vertegenwoordigers van de moderne kunst. Tijdens het festival hebben verschillende auteurs de mogelijkheid gekregen om over hun werken te vertellen, hun ervaringen uit te wisselen en geestverwanten uit verschillende landen te ontmoeten om samen diverse projecten uit te voeren.

Niet alleen het aantal van de deelnemers groeit ieder jaar maar steeds meer landen doen mee met dit festival. Het is het grootste editie in de vijfjarige geschiedenis – dit jaar telt OEBF 900 deelnemers. Meer dan 60 schrijvers uit 16 landen hebben deelgenomen aan dit unieke evenement, dat niet voor niets een culturele brug tussen het Westen en het Oosten wordt genoemd. Tijdens het festival waren verschillende diplomaten als eregasten aanwezig waaronder vertegenwoordigers van de ambassades van Turkije, Kazachstan, Tadzjikistan, Rusland, Wit-Rusland, Noord – Cyprus en Turkmenistan. Tijdens de openingsceremonie ten ere van Gerold Berger werden verschillende welkomstwoorden gesproken door de vertegenwoordigers van de ambassades en door andere eregasten.

Het festival 2016 had een zeer uitgebreid programma: presentaties van nieuwe boeken, lezingen,concerten, poëzieavonden, fototentoonstellingen, ronde tafel besprekingen, rondleidingen door het hoofdkantoor van de BBC en de beste universiteiten van Londen. De evenementen werden in drie steden op negen festivallocaties gehouden: het Turkse culturele centrum van Yunus Emre, de Universiteit van Londen (UCL), het Koninklijk Geografische genootschap, de Universiteit van Cambridge, de Universiteit van Oxford, Fitzroy House, de School van Oosterse en Afrikaanse studies (SOAS), Rosssotrudnichestvo , het hoofdkantoor van de BBC.

In het kader van het festival werden dit jaar 16 nieuwe boeken gepresenteerd. De boeken zijn in het Engels door Hertfordshire Press uitgegeven.

De mooiste presentatie tijdens het festival was het boek The Neighbourhood Sisters van de Tadzjiekse schrijfster Gulsifat Shakhidi. Een andere interessante presentator uit Tadzjikistan was wetenschapper en schrijver Toir Radzabov. Hij heeft zijn visie gegeven over de essentie van het menselijk bestaan op basis van natuurkunde en wiskunde.

Jaarlijks in het kader van het festival OEBF wordt de prijs uitgereikt aan de winnaars van het internationale literaire concours “Open Eurasia”. In 2016 waren 1400 inschrijvingen door auteurs uit 43 landen. Opvallend is dat de shortlist 4 van de 15 werken van auteurs uit Tadzjikistan telt.

Tijdens de uitreikingsceremonie op 27 november werden de beste werken bekend gemaakt. Het totale prijsfonds van het concours was $ 32.000.
Best female work of 2016 year goes to Shahzoda Nazarova
Voor de eerste keer in het kader van het concours werden dit jaar verschillende prijzen uitgekeerd aan auteurs uit Tadzjikistan. Marzija Zakirjanova Prijs voor een bedrag van $ 5000 voor het beste boek van een vrouwelijke schrijver ging naar de schrijfster Shahzoda Nazarova (Tadzjik schrijver – Nederland). Dit bedrag wordt gebruikt voor de publicatie van het winnaarsboek in het Engels in 2017.

Volgens de traditie heeft ook de uitgeverij Hertfordshire zijn nominaties bekend gemaakt. De auteur van het jaar is de bekende schrijfster uit Tadzjikistan Gulsifat Shakhidi geworden. Het is niet haar eerste triomf, vorig jaar heeft zij de Prijs “Vredesduif” gewonnen van de Internationale associatie van Vrede voor het beste werk over vrede.

Voor de eerste keer werd in het kader van her festival een poëzieavond “De stemmen van Eurazië” georganiseerd. Tijdens de avond hebben getalenteerde dichters, die deel hebben genomen aan het festival, hun gedichten in eigen taal voorgelezen. Bijzonder te vermelden is dat het publiek zeer onder de indruk was van gedichten die in de taal van Omar Khayyam waren geschreven. In het Turkse culturele centrum van Yunus Emre werd een film van Jon Beardmore vertoond. Ook werden er ronde tafel discussies gehouden over Centraal – Azië, gezien door de ogen van Westerse schrijvers en over de mogelijkheden om die werken in Engeland te vertalen en te publiceren. Verder werd in het hoofdkantoor van de BBC een ronde tafel discussie georganiseerd over de literatuur van Centraal – Azië. Ten slotte werd op de locatie van de School van Oosterse en Afrikaanse studies een rondtafelconferentie gehouden over het 25-jarige bestaan van de onafhankelijke literatuur in de voormalige Sovjet Unie landen.

London 25-28 November 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *